In het nieuws

Klik op de foto's om meer te lezen en te zien.

Een documantaire over mij, op de Turkse nationale televisie. TRT2



Dit probeer ik ook:
Ik schreef een artikel voor de Knip-Pers, het kwartaal blad (glossy) van de Nederlandse vereniging voor papierknipkunst @papierknipkunst. Ik zocht het dicht bij huis en zag in het werk van collega Esther Derkx @estherderkx een link met de papierknipperswereld. Het artikel "van papierkunst tot pleepot" vertelt hoe esther is gekomen tot het tatoeëren van toiletpotten @estherderkx_tattootoilet.
En wat ik dan hoop met dit artikel:
- Knippen is een ondergewaardeerd ambacht. Ik hoop dat men weer lekker gaat knippen want als je kunt kijken en een schaar kunt hanteren, dan kan je knippen.
- Men denkt bij knipkunst vaak aan de kanten kleedjes die je in de kleuterklas leerde maken. Ik wil laten zien dat knipkunst veel meer toepassingen kent. Ik hoop dat men, ook de traditionele knippers, verder buiten hun standaard durven te proberen en te maken.
- Schrijven is een vak appart. Ik schrijf om het niet te verleren en om mijn gedachten te structureren. Schrijven helpt me uit te vinden wat voor mij belangrijk is.


Klik op de foto om direct bij mijn verhaal te komen.

Ter gelegenheid van de viering van Sint Maarten 2021 zijn er ook dit jaar weer inspirerende verhalen verzameld in de verhalenbank van Sharing Arts Society. Het thema is onderwijs en kansenongelijkheid. Ik ben ervoor geïnterviewd door Katja van Nus (mijn verhaal #32). Ik dank hen allen voor dit initiatief.



Klik op de foto om direct op bij de film te komen.

Claas Hille is programmamaker en hij verzamelt in zijn vrije tijd interviews en filmmateriaal over kunst in de openbare ruimte van de stad Utrecht. Kunst in de openbare ruimte vertaal ikzelf ruim, ik wil het dichter bij de doorsnee mens brengen en gebruik daarom liever het woord straatkunst.

Ik plakte ooit een kever op de muurschildering van het Daalsepark. Daar wilde Claas meer van weten en heeft me daarom een ochtend lang gevolgd. Het resultaat van zijn verzameling is te vinden op zijn website:



Met plezier gaf ik input aan het platform 

52 weken duurzaam. Week 11 in 2021 is het thema: Straatjutten voor een beter klimaat.

#plogging
#trashwalk
#52wekenduurzaam
#straatjutten
#flapofabutterflyswing
#can
#causeahurricane
#juthola
#raaphetop
#zwerfie

#plasticsoep
#litterati
#nederlandschoon
#opschoondag
#worldcleanup
#worldcleanupday

We gaan straatjutten

Allereerst willen we iedereen waarschuwen die aan de uitdaging van deze week meedoet:
HIERNA KUN JE HET NOOIT MEER NIET ZIEN. Je zult nooit meer over een snoepwikkel, blikje, flesje, zakje of mondkapje (grrr) heenstappen en het zonder schaamte laten liggen.
Met kinderlijke verbazing gaan we straatjutten. Op zoek naar de meest rare ‘zwerfies’. Je zult extra goed zien hoeveel afval er verdwaalt in onze straten, in sloten en rivieren terechtkomt en zo bijdraagt aan de plasticsoep.
Je gaat zwerfafval ook anders bekijken. Op het eerste oog is het misschien een ergernis en denk je: ‘De rotzooi van iemand anders opruimen, ja doei!’ Maar… het meeste afval wordt niet expres weggegooid. Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien wij het om: ‘Afval opruimen doe je vóór een ander!’ Niet uit frustratie. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. Hoe lief is dat!
En je kunt er nog op vele andere manieren naar kijken, naar zwerfafval. Met een nieuwsgierige blik waar het vandaan zou komen. Als inspiratiebron voor kunst. Als extra motivatie om naar buiten te gaan en 10.000 stappen per dag te zetten. Of om in contact te komen met leuke mensen :-)
Hoe jij ook naar zwerfafval kijkt, deze week gaan we Nederland schoner maken. We gaan straatjutten. Iedere dag minstens één stuk zwerfafval opruimen. Natuurlijk het liefst wanneer je weet dat iemand anders je ziet. Zodat we steeds meer mensen aansteken en de basis leggen voor een nieuwe, schone gewoonte. En 20 maart is de Landelijke Opschoondag.

Doe je mee?



De Plandelman (Anton Damen) heeft in De NUK een column over zwerfafval rapen. Dit keer schrijft hij over mijn activiteiten. We delen dezelfde visie. Hij brengt de positieve vibe in straatafval. Als hij zo doorgaat dan wordt het plandelen volkssport nr 1.



Bas van Setten maakte een gave foto van onze walvis die we maakten voor de Sint Maarten Parade 2019. En de verslaggever van de DUIC begreep wat we met de walvis bedoelden. @gemeenteUtrecht : Bring back the whale. De plastic walvis Skyscraper die deze zomer in de Utrechtse singel pronkte om aandacht te vragen voor de Plasticsoep. 



Tessa Valk schrijft over de expositie van An insectworld en wijdt aan elke kunstenaar een artikel in het magazine Art By Nature 

Wil je nog meer van deze fantastische magazines ontvangen. Wordt lid en ontvang de nieuwsbrief op:




Pauline Dons van InDeBuurt beschrijft onze gezellige ontmoeting.

Klik op foto


Het artikel van Pauline Dons haalt ook de papieren krant het StadsbladUtrecht.

Klik op foto



Thomas Duiker en Kim Nelissen van

Westside-stories.nl maakten hun eerste videoportret



Kijk hier naar de ode aan juthola door Wim Hoekstra, alias De Oranjeman, in zijn eerste cabaretvoorstelling

In de Duitse krant, Marcel Salome van Re-Art brengt mijn werk over de grens



Nature-Element.nl blogt over duurzaamheid en milieu en bezocht onze tentoonstelling An insect world.

Klik op foto



Kijk naar de ode aan Juthola (it's me) gespeeld door de buurman de Oranjeman in zijn eerste cabaretvoorstellling.

(op min 3;00)



RTV Utrecht U-vandaag bij Rob van Dijk aan tafel.

 



Soulstores.com blogt over de winkel-vol-winkeltjes aan de Amsterdamsestraatweg te Utrecht, daar waar ik een plank huurde.

Klik op foto



Interview met filmopname voor het AD!

Klik op foto



Voor een studentenplatform HU, goed podium!



Sara en Merle maakten een leuke filmopname voor Campustalk op tv, van 5.45min tot 7.55min



Zooitjegeregeld.nl publiceert mijn tutorial



Goeie samenvatting van mijn blik op straatafval door Floris van Bodegraven in DUIC

Klik op foto



Met de kinderen uit Utrecht West op pad voor de wijkkrant De Buurtbllinker

Klik op foto



Mijn eerste publieke portret door supporter van schoon, over zwerfafval oprapen

Klik op foto



Een grote muurschildering van 12m x 8m in Utrecht West. Met Marij Nielen en de kinderen uit de buurt maakte ik een muurschildering in de Cremertuin te Utrecht. Dit werk maakt nu deel uit van de Slinger van Lombok.